• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2012.
Studeni
20

ŽUPAN NA MEĐUNARODNOJ KONFERENCIJI O MOGUĆNOSTIMA POTPORNIH INSTITUCIJA U JAČANJU MALOG I SREDNJEG PODUZETNIŠTVA U BJELOVARU

Lokalna razvojna agencija LORA Poslovni park Bjelovar, u suradnji s Visokom tehničkom školom u Bjelovaru u sklopu Europskog tjedna malog i srednjeg poduzetništva, u Bjelovaru je organizirala dvodnevnu međunarodnu konferenciju.

Pod temom „Mogućnosti potpornih institucija u jačanju malog i srednjeg poduzetništva“  pomoćnica ministra Zdenka Lončar predstavila je program i operativne planove za poticanje malog i srednjeg poduzetništva. Ravnatelj HAMAG INVEST-a Darko Liović govorio je o poticajima, garancijama i sufinanciranju konzultantskih usluga, a pomoćnik ministra Darko Lorencin o poticanju investicija i jačanju konkurentnosti. Predstavljen je Poslovno  - inovacijski centar Hrvatske ( BICRO ), dok je dekan Visoke tehničke škole u Bjelovaru prof.dr.sc. Ante Čikić govorio o važnosti povezivanja znanosti i gospodarstva.
Poslovni park Bjelovar ovom je međunarodnom konferencijom obilježio deset godina svoga postojanja, tako da je direktorica LORA d.o.o. Adela Zobundžija ukratko predstavila projekte na kojima su radili u tom razdoblju i novi Investicijski vodič grada Bjelovara. Na otvorenju konferencije sudionike je pozdravio bjelovarsko – bilogorski župan Miroslav Čačija, a uz čestitke na svemu učinjenom najavio je veću suradnju Regionalne razvojne agencije sa svim lokalnim razvojnim agencijama, pa tako i s bjelovarskom LOROM. Gospodarstvo grada Bjelovara čini više od pedeset posto ukupnog županijskog gospodarstva tako da su sve mjere, poput kreditiranja malog i srednjeg poduzetništva, na raspolaganju poduzetnicima Bjelovara, što oni i koriste. Inače, u sklopu projekta Razvoj investicijskog okruženja – ICPR Bjelovarsko – bilogorska županija, sa svim relevantnim institucijama među kojima je LORA d.o.o. Poslovni park Bjelovar,  uključena je aktivnosti „One Stop Service Centre“, a operativno ga vode Regionalna razvojna agencija i županijski Upravni odjela za gospodarstvo, malo i srednje poduzetništvo i obrtništvo. U sklopu projekta « Program certifikacije regije za ulaganja» Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva RH i USAID-a, Bjelovarsko-bilogorska županija zajedno s Krapinsko-zagorskom i Koprivničko-križevačkom, dobila je Certifikat ICPR (Investment certification programme for regions) kao regija za slobodna ulaganja, kojim stranim ulagačima jamči standardiziranu razinu usluge i kompetencija.
Na konferenciji u Bjelovaru svoja su iskustva iznijeli predstavnici Agencije za ekonomski razvoj PREDA iz Prijedora, Tehnološki park iz Varaždina, Nacionalne alijanse za lokalni za ekonomski razvoj iz Beograda, Tehnološkog inovacijskog centra Međimurje, Tehničke škole Ruđer Bošković iz Zagreba, te Hrvatske mreže poslovnih anđela.

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a