• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2011.
Listopad
13

Župan održao kolegij gradonačelnika i načelnika

Vodoopskrba i ulaganja Hrvatskih voda na području Bjelovarsko-bilogorske županije, ozakonjenje postojećih poljoprivrednih objekata u skladu sa Zakonom o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, Program zaštite starih voćaka, te novosti u novoj školskoj godini 2011/2011. bile su teme kolegija župana s gradonačelnicima i načelnicima održanom u ŠRC „Kukavica“.

            Prema riječima pročelnika Upravnog odjela za graditeljstvo i komunalnu infrastrukturu Bjelovarsko-bilogorske županije Želimira Curiša, Županija ima gotove projekte za svih 250 kilometara magistralnog vodovoda. U 2011. godini započeti su ili dovršeni: MC Patkovac-Drljanovac, Veliki Zdenci-Končanica, vodoopskrbni cjevovod Općine Severin 1. Faza, Kapela dio, Rovišće (Tuk i Predavac), Garešnica-Šimljanik-N.Selo Garešničko-Podgarić 1. i 2. dio 1. Faze, Grubišno Polje-Velika Barna, Garešnica-Kaniška Iva, Končanica-Pehovec, Pehovec-Dežanovac, Nova Rača 1. faza, Pavlovac-Hercegovac, Bosiljevo-Dapci i Šandrovac-Pupelica-Lasovac ukupne vrijednosti 45 mil. kuna. Projekt vodoopskrbe u vijednosti 55 milijuna eura pripremljen čeka kandidiranje za IPA fond Europske unije u  2012. godini.

                   Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, slatkovodno ribarstvo i vodno gospodarstvo predstavilo je Program zaštite starih voćaka u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji kojim Županija nastoji sačuvati visokokvalitetne autohtone sorte za čiji uzgoj nisu potrebna kemijska tretiranja.

                   Pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport Andrea Prugovečki Klepac ove je godine imala zadovoljstvo iznijeti dobru vijest o povećanju broja upisanih učenika u prvi razred osnovne škole, što već godina nije bio slučaj. Riječ je o 122 učenika više. Prijevoz učenika i dalje je značajna stavka u izdvajanjima u školstvo, tako da će i ove  školske godine 10 milijuna decentraliziranih sredstava biti izdvojeno za prijevoz učenika osnovnih škola, dok će s deset posto subvencije, Županija vlastitim sredstvima pomoći u financiranju prijevoza učenika srednjih škola. Pročelnica je pozvala načelnike i gradonačelnike na suradnju u rješavanju problema objekata koji su u vlasništvu nekih škola, no nisu korišteni tridesetak i više godina ( Nova Rača, Velika Pisanica, Grubišno  Polje i dr.). Rješenje vidi u ulaganju i stavljanju u funkciju ili pak prodaji, ovisno od slučaja do slučaja. 

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a