• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2016.
Srpanj
29

ŽUPAN POTPISAO UGOVOR S MATICOM UMIROVLJENIKA BJELOVAR

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs potpisao je ugovor o financiranju projekta „Radost treće dobi“, sa predsjednikom Matice umirovljenika Bjelovar, Josipom Crnogajem.

Naznačio bih da je naša županija među najstarijima u Republici Hrvatskoj, što znači da petina stanovnika ima iznad 65 godina. Stoga je potrebno da se sama zajednica, a pri tome mislim i na Županiju, posebno brine o mogućnosti da naši sugrađani treće dobi imaju niz aktivnosti. Do 2013. godine Županija je izdvajala oko 12.000 kuna, a otada izdvajamo puno veća sredstva. Ove godine izdvajamo oko pola milijuna kuna s tim da će najveći dio biti doniran kroz ugovore, a temeljem Javnog poziva. Mi uz ovo podupiremo i susrete naših umirovljenika, regionalna natjecanja i slične aktivnosti. Sretni smo jer imamo dobre partnere koji imaju raznovrsne programe. Tako smo mi odlučili prepustiti samim udrugama da odluče koje će aktivnosti provoditi, a primjerice to je obrazovanje, okupljanje umirovljenika, ali i potpore članovima. Županija izdvaja i za druge programe kao što su Pomoć u kući i Pletenica života. Kad sve to zbrojimo izdvajamo oko milijun i pol kuna za pomoć našim sugrađanima treće životne dobi. Veseli me da su umirovljenici organizirani i da su dobro prihvatili naše aktivnosti, te što svake godine imaju sve raznovrsnije programe, ali i ono što je najbitnije savjesno obavljaju svoje obveze. Na kraju ću reći da smo mi druga županija u Hrvatskoj po izdvajanju za umirovljenike, ali ako se gleda broj stanovnika i proračun tu smo prvi, rekao je župan Bajs.

Matica umirovljenika Bjelovar broji 1250 članova, a na županijski Javni poziv koji je išao prema umirovljeničkim udrugama kandidirala je projekt „Radost treće dobi“. Matici je odobreno 60.000 kuna koja će oni iskoristiti za nabavu informatičke opreme, informatičku edukaciju, opremu za muzičku sekciju – pjevački zbor, organizaciju prigodnih svečanosti, jednodnevne i dvodnevne izlete, te za opremanje čajne kuhinje. Tako se Matica umirovljenika Bjelovar našla među 21 županijskom udrugom umirovljenika koje će dobiti 335.000 kuna sredstava za svoje projekte, a kojima je cilj podizanje kvalitete života građana treće životne dobi.

Zahvaljujem se Županiji radi sustavne brige o umirovljenicima. Potpis ovog ugovora puno će značiti našim umirovljenicima i osigurati im bolje uvjete rada i života. Hvalevrijedno je da se umirovljenici redovno skupljaju, a lokalna samouprava je tu upravo da se oduži umirovljenicima koji su tijekom godina stvarali ovo što imamo danas, izjavila je zamjenica gradonačelnika Jasna Višnjević.

Zahvaljujem Županiji koja i ove godine izvršila ono što je obećala. Nama to puno znači, ali i našim podružnicama jer će im pomoći i s financijske strane. I naš zbor treba pomoć, što je Županija i omogućila. Da nema potpora mi ne bi mogli raditi. Svima koji nam pomažu se zahvaljujem, jer svaka donacija nam je dobro došla, zaključio je Crnogaj.

  Galerija fotografija - klikni na sliku za povećanje
   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a