• BBŽ - BJELOVARSKO BILOGORSKA Županija

BBŽ Županijske vijesti

2012.
Ožujak
9

Župan Čačija primio mađarskog parlamentarnog zastupnika Józsefa Móringa Attilu

Već uspostavljenu suradnju s mađarskom županijom Somogy i njezinim općinama Bjelovarsko – bilogorska županija nastavlja proširivati.

Župan Miroslav Čačija sa svojim je suradnicima danas primio zastupnika mađarskog parlamenta i načelnika općine Somogyvár Józsefa Móringa Attilu, zamjenika načelnika Lászla Gyurákovicsa i predsjednika Zemaljskog društva mađarsko – hrvatskog prijateljstva Tibora Csúcza. Razgovaralo se o predstavljanju Mikroregije Lengyeltáti – Somogyvár na Jesenskom bjelovarskom sajmu u Gudovcu. S obzirom na dosadašnje uspostavljene poslovne veze između pojedinih gospodarstvenika županija Somogy i Bjelovarsko – bilogorske, gosti iz Mađarske misle da takvih primjer može biti daleko više i da gospodarstvenicima treba omogućiti daljnje susrete. Budući da je zastupnik József Móring već dva puta bio na Jesenskom bjelovarskom sajmu, smatra ga najboljim izborom za predstavljanje proizvoda prepoznatljivih za Lengyeltáti – Somogyvár mikroregiju. Prvenstveno su to nasadi oraha - najveći u Europi, zatim proizvodnja meda i vina južnog Balatonskog vinogorja. Već godinama, vinogradari tog vinogorja najbolji su po proizvodnji vina u Mađarskoj. Čelnici Bjelovarsko – bilogorske županija podržali su inicijativu gostiju iz Mađarske tako da je odmah je upriličen susret s predstavnicima Bjelovarskog sajma. Stoga se predstavljanje Mikroregije Lengyeltáti – Somogyvár županije Somogy, koja obuhvaća područje deset općina, na Jesenskom bjelovarskom sajmu u Gudovcu može se smatrati dogovorenim.
Uz župana Čačiju, domaćini mađarskom izaslanstvu bili su predsjednik Županijske skupštine Stanko Grčić, zamjenik župana Krešo jelavić i predstojnik Ureda župana Dalibor Jurina.
Mađarski parlamentarni zastupnik Móring iskoristio je ovu prigodu i čestitao građanima Hrvatske na članstvu u Europskoj uniji, i pritom naglasio da je Hrvatska ondje trebala biti još prije nekoliko godina. Ponudio je svoju podršku, pomoć i suradnju, a naglasio važnost očuvanja nacionalnog identiteta, što je i Mađarskoj, kao članici Europske unije, jedan od prioriteta.

   Povratak na sve Vijesti BBŽ-a