Jutros je na sajamskom prostoru u Gudovcu pokraj Bjelovara održan prvi stočni sajam. Posjetilo ga je desetak uzgajivača stoke koji su se prije svega došli uvjeriti da se tradicija stočnog sajma doista vraća u Gudovac. Naime, posljednji sajam održan je prije 7 godina, a „papirnato“ zapečaćen prije šest. Povratak te tradicije jedno je od ispunjenih obećanja župana Marka Marušića koji je jutros također došao u Gudovac.
- Počeci su uvijek teški i jasno je da se ne može preko noći očekivati povratak na nekadašnje brojke trgovanja. Ali ja sam optimist i vjerujem da će idući tjedni biti bolji i da ljudi žele kupiti domaće. Mislim i da će pojačano oglašavanje koje najavljuju iz Bjelovarskog sajma imati učinka – istaknuo je župan Marušić.
Na sajam je navratio Toni Raić iz Udruge Baby Beef, za tov i uzgoj junadi. Sjeća se da je interes za stočni sajam prije sedam godina, pred njegovo zatvaranje, bio velik. Kaže da je sajam počinjao već u 3 ili 4 sata ujutro.
- Kad sam došao ovdje na kraju sajma, nisam mogao ući. Sjećam se dobro da sam jedno jutro kupio 23 teleta. Bili su Dalmatinci i drugi stalni kupci – kaže Raić.
Među zainteresiranim proizvođačima jutros je bio i gospodin iz Starih Plavnica. I on je prije dolazio u Gudovac, ali situacija se u međuvremenu i kod uzgajivača promijenila. Kaže da je nekad imao 12 krmača, a sada dvije. Odojke je dosad prodavao na kućnom pragu.
Većina uzgajivača ističe slične probleme. Nepojmljivo im je da cijena kilograma odojka u trgovačkom centru može biti ista kao za kilogram „žive vage“. Odojak je sad 23 kune za kilogram, a u centru 24,99 kuna. A zna se, kažu, koliko puta je meso u trgovini zamrzavano i vjerojatno puno antibiotika. No, misle da će se kupci koji žele kupiti domaće i provjereno polako vraćati u Gudovac. Ljude samo treba naviknuti, kažu, da je sajam opet svakog četvrtka ujutro.
Kako bi privukli prodavače i kupce na Bjelovarskom sajmu su odlučili da će prvih mjesec dana vaganje i ulaz na sajam biti besplatni.